WikiLeaks: O notă a ambasadei SUA din 2009 arăta nemulţumirea UE faţă de România şi Bulgaria


O notă diplomatică redactată de ambasada SUA la Sofia în 2009, publicată de site-ul WikiLeaks, cita o sursă potrivit căreia tot mai multe state europene sunt nemulţumite de lipsa progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul Justiţiei.


Potrivit notei datate 26 iunie 2009, sursa citată, a cărei identitate nu a fost menţionată, afirma că Executivul UE consideră că "a încercat totul" pentru a-i determina pe bulgari să îşi reformeze sistemul judiciar, dar se întreabă "cum să-i facă să reformeze când ei nu vor?".
Aroganţa defensivă a Guvernului şi lipsa voinţei politice intensifică "oboseala extinderii" la Bruxelles. Sursa a subliniat că presiunile Comiei Europene (CE) prin intermediul rapoartelor de monitorizare sunt singura cale de a obţine rezultate. "El a confirmat relatările presei conform cărora ministrul olandez al Afacerilor Europene, Franz Timmermans, a cerut Comisiei să ia în considerare activarea clauzei de salvgardare împotriva Bulgariei şi României, când UE va publica ambele rapoarte".
Sursa ambasadei americane mai spunea că "în prezent, numai Olanda cere clauza de salvgardare, dar alţii devin tot mai sătui de lipsa de progrese din Bulgaria (şi România)". Există discuţii în Comisie privind extinderea Mecanismului de Verificare şi Cooperare dincolo de cei trei ani prevăzuţi, iar Suedia, care va prelua preşedinţia semestrială a UE, favorizează extinderea acestuia şi este hotărâtă să urmărească problemele justiţiei din cele două ţări, potrivit notei diplomatice americane.
Frustrarea faţă de lipsa de progrese din cele două ţări creşte la Bruxelles, unde cel puţin la nivel de lucru par să existe remuşcări faţă de faptul că s-a permis aderarea Bulgariei şi României prea devreme, la 1 ianuarie 2007 , mai arată documentul publicat de WikiLeaks.
Potrivit unor contacte de încredere, "eurocraţii" de la Bruxelles au supranumit oboseala extinderii "Pauza Bulgară", deteriorând şi mai mult imaginea Bulgariei în interiorul UE.
Sursa citată de telegrama ambasadei SUA la Sofia a mai spus că raportul privind eforturile Bulgariei în lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei, care trebuia să fie publicat în iulie 2009, urma să fie negativ, dar nivelul politic al UE va reduce tonul versiunii finale.
Potrivit sursei, observatorii puneau probleme-cheie Guvernului bulgar, precum procedura de numire a oficialilor de rang înalt din justiţie, cumpărarea de voturi şi progresele împotriva crimei organizate şi corupţiei. "Procedura netransparentă de numire (a oficialilor din justiţie) permite selectarea unor judecători şi procurori corupţi şi/sau incompetenţi, perpetuând ciclul incompetenţei şi corupţiei în justiţia bulgară".
Sursa citată în telegrama diplomatică a declarat de asemenea că "întreaga echipă" crede că bulgarii se ocupă de problemele din raportul Comisiei doar pentru a obţine "un raport pozitiv", şi nu pentru a crea un sistem judiciar mai bun. De exemplu, Procurorul General Boris Velcev a întrebat dacă numirea unei anumite persoane într-un post la Parchet ar fi privită negativ în următorul raport al Comisiei. I s-a răspuns că, dacă el crede că această numire ar fi privită negativ, atunci este un "semn bun că probabil aşa va fi".
"Guvernul bulgar - în special Procurorul General Velcev şi ministrul pentru Afaceri Europene (Solomon) Passy - face lobby intens pentru un raport de monitorizare pozitiv, exagerând progresele modeste", precizează nota ambasadei SUA. Guvernul continuă să prezinte Comisiei ca succese o listă de cazuri de profil înalt privind crima organizată şi corupţia, aflate în desfăşurare în tribunale. În mod incredibil, câteva dintre cazurile de "succes" au fost suspendate, conchide documentul publicat de WikiLeaks.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu